top of page

Prikkie het prikbord

Op dit 'prikbord' vind je een maandelijks thema dat verweven zit met jouw taken als jonge mantelzorgers (bv. verder studeren, hulp in huis, op kot, ..). Je kan bij elk thema tips, meer info, etc lezen die jou kunnen helpen. Deze maand is het thema... "Coronavirus en jonge mantelzorg. "

Wat is het coronavirus?

De coronavirussen behoren tot een familie van virussen. De meeste veroorzaken een gewone verkoudheid, maar sommigen kunnen aanleiding geven tot zeer ernstige en zelfs dodelijke luchtweginfecties. 

 

De coronavirussen verspreiden zich via vochtdruppeltjes die bij niezen of hoesten in de lucht terechtkomen en vervolgens door anderen worden ingeademd. Ze worden ook doorgegeven via de slijmvliezen (van de neus, de mond en de ogen) na contact met de handen.

(bron: https://www.gezondheidenwetenschap.be)

Dit is heel persoonlijk. De ene kan helemaal geen impact ervaren terwijl de ander misschien tot over zijn/haar oren in stress zit. Daarom is het belangrijk om te voelen binnenin jezelf: "Welke impact heeft het op mij?". Daarna kan je verder gaan met de volgende tips.

%E2%80%94Pngtree%E2%80%94long%20message%

Rust in je hoofd

Ik wil bewegen!

Leid me af

- adem 10min/dag bewust in en uit

- luister naar de mediteer podcast van 

Rode Neuzen

- maak een grote wandeling

- schrijf de zorgen van je af

- maak een planning

- chat met ons/het JAC/Awel

- maak een TikTok-filmpje

- zoek een leuke work-out

- start met Start-to-run

- lees de insta-novelle van Ish 

- maak een verhaal

- zoek knutseltips op Pinterest

- maak een fort in je kamer

- download de app 'paper' en teken

digitaal elke dag iets over je dag 

- fotografeer wolken en zoek er figuren in

- las een 'piekerkwartiertje' in 

- speel met je hond of vraag dit 

aan buren die een hond hebben 

(let op! was je handen daarna en 

raak niet je gezicht aan)

- zet je favo muziek op en DANS!

Welke impact kan ik ervaren op mijn JMZ-taken?

Ik ben uitgeput...

Uitputting is een belangrijk teken dat je batterijen onder nul geraken. Beschouw dit als een alarmsignaal, een teken dat je lichaam dringend rust nodig heeft.  Probeer het oké te vinden dat je uitgeput bent, vecht er niet tegen en 'druk niet door'. 

​

Enkele tips:

- doe enkel het noodzakelijke en voor de rest niets extra dat energie vraagt. Ga bijvoorbeeld niet wandelen als je héél moe bent. Neem liever een warm bad/douche.

- probeer 10 min/per dag even bewust te ademen (bv. 5 min. in de ochtend en 5 's avonds).

- las voldoende pauze in waar je tijd hebt om iets te doen voor jezelf (bv. tekenen, playstation, ..).

- probeer op tijd te gaan slapen. 

- wanneer je ligt te piekeren, zet een rustig muziekje op of ga naar het toilet, kijk grappige filmpjes op youtube of memes.

- probeer buiten te zijn (daarom niet per se wandelen). Vitamine D helpt je je gelukkig te voelen + geeft je energie.

Ik heb stress...

In deze bijzondere tijden is het heel normaal dat je stress hebt. Probeer eerst en vooral op zoek te gaan naar wat jou stress geeft. Is het het vele schoolwerk, 24/7 binnen zitten,  geen sociaal contact, nieuws over corona, zorgen over de toekomst, ..? Eens je dat voor jezelf duidelijk hebt gemaakt kan je verder. 

 

De tips:

- schoolwerk: maak een haalbare planning. Lukt het niet? Neem contact op met leerkrachten. Ze gaan dit begrijpen.

- continu binnen: probeer voldoende te gaan wandelen in de pauze. Zo ben je buiten, haal je een frisse neus en neem je zonlicht op. Win-win-win!

- geen sociaal contact: zoek online contact! Geen vrienden/familie waar je je goed bij voelt? Stuur een chatbericht naar ons!

- nieuws over corona: probeer het nieuws te bepreken tot maximaal 2x/dag. Klik ook niet op artikels die je op je Facebook ziet verschijnen. 

- zorgen over de toekomst: Alles is onduidelijk en die onduidelijkheid kan voor onrust zorgen. Probeer al jouw bezorgdheden op papier te zetten en kijk met wie je hierover kan praten. 

- de zorg thuis is te veel: maak een lijstje met wat voor jou te veel is en vraag hulp aan gezinsleden. Zij kunnen jou misschien helpen of zorgen voor externe hulp. Zo kan je bijvoorbeeld aan de buren vragen om 2x/week eten te bereiden. Ze gaan jou met plezier helpen!

Ik maak me zorgen...

Over wat maak je je precies zorgen? Zorg dat dat duidelijk is. Ga dan even op zoek aan wie je je zorgen kan vertellen (praten erover is belangrijk!). Ken je niemand? Chat met ons! Of ga surf naar Awel, JAC, ... Ondanks dat je het gevoel hebt dat piekeren helpt om iets op te lossen, is dat niet zo. Je gaat je er alleen maar slechter door voelen. Daarom kan een 'piekerkwartiertje ' helpen. Alleen in dat kwartiertje 'mag' je van jezelf piekeren. 

​

Acht gedachten kunnen helpen:

1. "Ik geloof dat alles goed komt"

2. "Ik ben niet alleen met deze zorgen"

3. "Elke inademing vult mijn lichaam met rust. Met elke uitademing laat ik spanning los."

4. "Mijn gedachten zijn gevuld met positiviteit."

5. "Het is oké wat ik voel en laat het los."

6. "Mijn zorgen definiëren mij niet"

7. "Ook dit gaat voorbij."

8. "Wat er ook gaat gebeuren, ik kan dit aan."

Ik voel me alleen...

Eenzaamheid is samen met machteloosheid één van de 'pakkendste' gevoelens. Ze kunnen jou helemaal 'opeten'. Daarom is het héél belangrijk dat je dit aanpakt. In deze tijden natuurlijk niet gemakkelijk. Probeer daarom online te zoeken naar contact. Heb je niet direct iemand? Chat met ons, het JAC, Awel, ... Zoveel mensen die klaarstaan om jou met een groot hart, je minder eenzaam te laten voelen.

Ik kan mij niet concentreren....

Een probleem waar we allemaal wel mee kampen is het gebrek aan concentratie. Heel erg normaal. Continu in de zelfde omgeving zitten om te werken én te ontspannen, kan voor innerlijk conflict zorgen. Hierdoor kan je je rusteloos voelen of moeite hebben om te ontspannen en daarom je ook te concentreren.

​

Tips:

- probeer je bureau uit jouw kamer te zetten en gebruik je kamer als 'chillzone'. Alles op één plaats kan je moe maken (een bed ziet er altijd verleidelijk uit ;)). Zo ga je geconcentreerder kunnen werken op de 'werk-plaats'.

- Elimineer afleidingen (tv, gsm, ..) en maak een haalbare planning met 'productieve uren' en 'prul-uren'.

- rust voldoende. Een gebrek aan concentratie kan doordat je te lang aan één stuk bent aan het werken. Neem voldoende korte pauzes ipv een paar lange.

- beweeg! Door te bewegen maak je stoffen aan die je concentratie boosten!

- zorg voor voldoende frisse lucht. 24/7 in huis zitten, heeft een effect op de luchtkwaliteit. Probeer voldoende de ramen open te zetten! Let there be air! 

Ik kan de persoon waar ik mantelzorger voor ben nu niet zien...

Dat is een heel lastig gevoel voor je. Probeer de gevoelens die je hierrond hebt toe te laten (bv. verdriet, boos, frustratie,..) en niet te onderdrukken. Probeer er ook over te praten met die persoon waar je JMZ voor bent of met vrienden, familie. Zo haal je een druk van je schouders.

 

Ga op zoek naar andere manieren van contact bv. een brief of een kaartje, videochat, voor het raam gaan staan en telefoneren, .. Spreek je creatieve geest aan! Na deze periode zal de knuffel, de dikste zijn die je ooit hebt gegeven. Best wel een mooi vooruitzicht, toch? 

bottom of page