top of page

Over ons. 

Hoe het begon. 

Dag iedereen!

Ik ben Julie, 24 lentes jong en student pedagogische wetenschappen aan UGent. 

 

Nadat ikzelf in 2019 een orthopedagogische praktijk mocht selecteren voor een taak, werd ik aangetrokken door het thema "jonge mantelzorg". De maanden die daarop volgden ben ik me hierin gaan verdiepen. Ontzetting en "harte-pijn" waren dan ook mijn heersende gevoelens toen ik moest vaststellen dat het om een groep van 20.000 tot 40.000 kinderen/jongeren gaat met daarnaast de verscheurende, grote leegte die er is omtrent ondersteuning/erkenning. Dit i.t.t. het uitgebreide ondersteuningsnetwerk en de tegemoetkomingen voor volwassen mantelzorgers. De conclusie is dat, met uitzondering van reeds bestaande organisaties die het thema als zijtak benaderen, nergens een Belgische website/organisatie beschikbaar is die is toegewijd aan jonge mantelzorg.

 

Verder toonde onderzoek aan dat deze groep een verhoogde kans ontwikkelt op psychische problemen, burn-out, zelfmoordgedachten, ... indien er geen ondersteuning, hulp of begeleiding tijdig wordt ingeschakeld. 

 

Passief wachten was voor mij, om bovenstaande reden, geen optie. 

 

Tijdens de zomervakantie 2019 heb ik dan ook vol passie gesleuteld aan een online platform waar jonge mantelzorgers tips, informatie en (h)erkenning krijgen. Verder geef ik hen ook de mogelijkheid om op een veilige, anonieme wijze hun verhaal te delen.

 

Ik ben er rotsvast van overtuigd dat, als de wereld van de jonge mantelzorger wordt gezien, het deze soms donkere ervaring kan verlichten, vermooien en verbeteren. Want er schuilt naast onnoemelijk veel liefde en persoonlijke groei, ook kwetsbaarheid en leed in hun verhalen

 

Ik hoop met hun verhalen, een samenleving die leeft op "eigen belang", te inspireren. 

Heb je een vraag voor mij?  Klik hier of volg ons op Instagram!

Helpen?

Het voornaamste waar je ons mee kan helpen is door onze website, Facebook of Instagram te delen! Hierdoor verruimt ons bereik wat nodig is om de "verborgen" doelgroep te bereiken.

 

Ook financiële duwtjes in de rug zijn welkom aangezien ons aanbod volledig gratis beschikbaar is :).

Storten kan op BE97 8939 4410 9149. 

Heb je een organisatie die (on)rechtstreeks in verbinding staat met jonge mantelzorgers? Vraag gerust flyers of posters aan! 

Andere leuke promo-ideeën? Laat ons iets weten!

Missie

Visie

De kerndoelstelling van ZoJong! is de kwaliteit van leven verhogen voor jonge mantelzorgers via (h)erkenning, ondersteuning en begeleiding. We hanteren tevens een ruimer maatschappelijke doelstelling om het bewustzijn en de identificatie van jonge mantelzorgers meer te wortelen binnen bestaande structuren.

De visie van ZoJong! situeert zich in een maatschappijbeeld waar elke jonge mantelzorger in België zich gedragen, gezien en ondersteund voelt.

bottom of page