top of page

Zorgen en studeren.

Zorg dragen voor iemand kan je een goed gevoel geven, maar kan tegelijkertijd misschien best moeilijk zijn om te combineren met school. Herkenbaar? Je staat zeker niet alleen. Op deze pagina vind je tips en informatie over ondersteuning in het middelbaar en hoger onderwijs. Vind je toch geen antwoord op jouw vraag? Stuur ons een berichtje.

​

taylor-flowe-NTur2_QKpg0-unsplash.jpg

Foto door Taylor Flowe by Unsplash

Huh, ondersteuning?

- Ben ik een jonge mantelzorger?​

Een eerste belangrijke vraag. Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren tot 25 jaar die (mee) zorg dragen voor iemand met een beperking, verslaving, psychische kwetsbaarheid of ziekte.

 

Het gaat niet alleen over huishoudelijke hulp zoals afwassen, stofzuigen, enzovoort. Ook als je deze persoon een luisterend oor geeft, ben je een jonge mantelzorger (bijvoorbeeld zorgen dat hij/zij/die zich beter voelt door veel te luisteren).

​

- Heb ik ondersteuning nodig?

Niemand gaat ondersteuning verplichten :). Veel jonge mantelzorgers doen het goed zonder ondersteuning maar het blijft belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, ook als dat wil zeggen dat je hulp moet vragen. Hulp vragen is helemaal oké! 

​

Signalen dat hulp vragen nodig is: 

  • veel stress voelen door teveel verantwoordelijkheden/zorgtaken

  • moe voelen

  • je overweldigd voelen

  • meer ziek zijn

  • je depressief voelen/niet lekker in je vel zitten

  • overreageren op situaties (= sneller geïrriteerd zijn)

  • ongerust zijn over de gezondheid van de persoon waarvoor je zorgt

  • geen tijd hebben voor jezelf en/of schoolwerk

  • afwezig zijn op school door jouw zorgtaken

  • gepest worden

  • veel boosheid, verdriet of frustratie voelen

Ik ga naar... het middelbaar

- Combinatie studeren en zorgen, lukt niet (meer)

Zit je in het middelbaar en lukt de combinatie studeren en zorg dragen niet zo goed? Dat kan lastig zijn om te voelen. Misschien heb je iets aan deze tips: 

​

1. Praat met jouw school/leerlingbegeleider/leerkracht

Heb je iemand op school waar je je goed en veilig bij voelt? Probeer eens met hen jouw zorgen te bespreken en vraag naar wat zij kunnen doen om jou te ondersteunen. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. 

 

Heb je niemand waar je je veilig bij voelt? Stuur ons een berichtje of chat via clbchat met iemand van het CLB.

​

Klik hier voor meer tips over hoe je een gesprek aangaat. 

​

2. Ik praat niet graag over mijn situatie

Dat is volkomen normaal! Het voelt eng om zomaar jouw zorgen met iemand te delen. Vertel alleen wat jij wilt vertellen. Bijvoorbeeld 'Ik kon mijn huiswerk niet afmaken omdat mijn mama in het ziekenhuis ligt'.

​

Wees niet bang om voor jezelf op te komen. Veel leerkrachten of leerlingenbegeleiders kennen 'jonge mantelzorg' niet. 

​

3. Ik probeerde erover te praten maar ze begrepen mij niet

Ondanks dat je je best doet om je situatie uit te leggen, kan het toch zijn dat leerkrachten geen begrip hebben. Dat geeft geen fijn gevoel.

​

Je kan proberen om iemand mee te nemen naar school bv. een familielid om jou bij te staan in een gesprek met iemand anders op school (of stuur ons een berichtje).

​

- Ik voel mij alleen

Voel je je alleen? Alsof je de enige bent die alles voelt wat je voelt? Kom dan eens naar een activiteit met andere jonge mantelzorgers. Iedereen begrijpt jou daar zonder woorden <3. 

joshua-hoehne-AZrBFoXP_3I-unsplash.jpg

Foto door Joshua Hoehne by Unsplash

Image by Brad Neathery

Foto door Brad Neathery by Unsplash

Ik ga naar... het hoger onderwijs

Ga je volgend jaar starten in het hoger onderwijs of ben je al student? Heeft iemand in je gezin een ziekte, beperking, verslaving of psychische problemen? Dan twijfel je misschien of je de zorg thuis kan combineren met verder studeren. De volgende tips kunnen helpen:

​

- Statuut mantelzorg helpt je combineren

Wist je dat sommige hogescholen en universiteiten een statuut ‘student-mantelzorger’ of een statuut ‘(bijzondere) individuele omstandigheden’ hebben?

 

Dankzij dit statuut kan je jouw jonge mantelzorgtaken beter combineren met studeren.

​

Met dat statuut mag je bijvoorbeeld:

  • Te laat komen

  • Examens op een andere datum plannen

  • Alternatieve deadline vragen voor taken

  • ...

​

- Wat is het verschil tussen die 2 statuten?

Wanneer jouw hogeschool of universiteit het statuut student-mantelzorger heeft, mag je er zeker van zijn dat je dit statuut kan krijgen.

 

Het statuut (bijzondere) individuele omstandigheden is algemener en gaat niet specifiek over mantelzorg. Hierdoor zijn er vaak geen specifieke maatregelen en is er helaas een grotere kans dat je het statuut niet krijgt.

​

Wat precies kan, hangt af van je hogeschool of universiteit.

​

- Wat kan op mijn hogeschool of universiteit?

​

Via de hyperlinks hierboven kan je ook vinden hoe je dit statuut juist aanvraagt per hogeschool of universiteit. Let op! Je moet dit vaak aanvragen voor een bepaalde deadline, de datum kan je ook via de hyperlink terugvinden.

 

- Denk goed na over wat je wil studeren

Nog geen studierichting gekozen? Denk eens na over wat je graag zou doen. Dan zal je gemotiveerder zijn om je studie met je mantelzorgtaken te combineren. Meer info hierover vind je in het WATWAT-artikel 'Hoe kies ik de juiste studierichting?'

 

- Praat met studiebegeleiders

Gekozen maar twijfel je over de haalbaarheid met de (mentale) zorg thuis? Dan kan je een afspraak maken met de studiebegeleiders van de hogeschool/universiteit om jouw zorgen te bespreken en wat zij kunnen doen om jou te ondersteunen.

​

- Praat met andere jonge mantelzorgers

Het kan geruststellen om met andere jonge mantelzorgers te praten over hun ervaringen in het hoger onderwijs. ZoJong! organiseert regelmatig leuke activiteiten voor jonge mantelzorgers tussen 16 en 24 jaar.

​

Bron: WATWAT-artikel 'ZORGEN VOOR IEMAND EN VERDER STUDEREN, KAN DAT?', geschreven door ZoJong!

​

- Werk je in het hoger onderwijs?

ZoJong! schreef in samenwerking met Steunpunt Mantelzorg, HoGent, Odisee en Universiteit Hasselt aan een inspiratiegids die hogescholen en universiteiten aanmoedigt om jonge mantelzorgers te ondersteunen. Hier lees je er alles over!
 

bottom of page