top of page

Zoekertje - Zoek.

Als jonge mantelzorger kan de hulp die je geeft soms heel belastend aanvoelen. Je voelt dat je energie opraakt en het te veel wordt. Wie gaat het dan wel doen? Dit is zeker het geval als je opgroeit in een één-ouder gezin waar alle zorg op je schouders terechtkomt en/of er geen familie of vrienden in de buurt wonen. 

 

Er bestaan heel wat organisaties die je willen helpen en de zorg voor een stuk van je willen overpakken, net zoveel je wil en waar je je goed bij voelt.

Hieronder kan je alle organisaties vinden met een korte omschrijving en eventueel contacteren om je te helpen.

Hulp bij...​

Gezinszorg
Wat is gezinszorg?

Eigenlijk is het heel erg simpel. Gezinszorg helpt thuis waar het voor jou of je ouder(s) te moeilijk is.

Taken die zij op zich nemen zijn:

  1. Verzorging (wassen, aankleden, ..)

  2. Koken, wassen en strijken

  3. Poetsen, opruimen, enz.

  4. Hulp bij karweitjes

  5. Er werken fantastisch lieve mensen die ook luisteren naar je mama of papa.

Hoeveel kost dat?

De échte kost is afhankelijk van hoeveel je als gezin kan bijdragen. Dit wordt berekend op basis van je mama's en/of papa's inkomen en hoeveel broers/zussen je hebt. Alles wordt uitgelegd én berekend bij een thuisbezoek.

Hoe kan ik dit aanvragen?

Eén van je ouders kan het met één klik aanvragen! Klik hier.

 

PS: bij "Zorgverwachting" moet je samen met je mama of papa invullen waar jullie hulp kunnen gebruiken.

Wat is TEJO?

Iedereen voelt zich weleens niet lekker in zijn vel. Daarom kan het soms nodig zijn om hulp te zoeken, zodat je je terug beter voelt. Als JMZ kan het zijn dat je thuis misschien niet vaak praat over de (mentale) belasting die je ervaart bij jonge mantelzorg taken omdat je jouw mama/papa/broer/zus er niet mee wilt belasten. Héél begrijpelijk! Toch is het belangrijk om te praten!

 

TEJO biedt in Vlaanderen laagdrempelige, therapeutische hulp aan jongeren tussen 10 en 20 jaar, kortdurend, onmiddellijk en anoniem.

Hoeveel kost dat?

GRATISSSS! Leuk hé! :D 

Hulp aanvragen?
Bel of mail naar een TEJO-huis bij jou in de buurt en maak een afspraak. Je mag ook gewoon langskomen tijdens de openingsuren (check even de openingsuren van het TEJO-huis bij jou in de buurt). Je bent welkom alleen, maar je mag ook iemand meebrengen.

JAC
Wat is het JAC  (Jongeren Advies Centrum) 

Iedereen heeft recht op hulp, een luisterend oor en een reikende hand. In het JAC staan ze daarom klaar om te luisteren, ondersteunen en advies te geven met manieren hoe jij je terug beter in je vel kan voelen. Ook kan je jongeren van jouw leeftijd ontmoeten en leuke dingen doen zonder dat je iets hoeft te zeggen. 

Hoeveel kost dat?

De diensten van JAC zijn helemaal gratis! 

Hoe kan ik dit aanvragen?

Hier kan je al eens een kijkje nemen naar wat ze allemaal beschikbaar hebben. Een kleine spoiler: ze hebben een héél groot aanbod ;). 

Wens je liever persoonlijk contact of wil je hen direct om hulp vragen, dan kan je hier terecht. 

 

OverKop
Wat is OverKop?

Misschien doet OverKop een belletje bij je rinkelen, aangezien ze via de mega Rode Neuzen show op televisie en radio verschenen.

Als jonge mantelzorger kan het soms moeilijk zijn om écht kind/"puber" te zijn. Dit kan zorgen voor een groot gemis en effect hebben op je mentaal welzijn. Om écht eens even alles los te laten, jongere te zijn en je gewoon te amuseren met leeftijdgenoten moet je in het OverKop huis zijn. Ze organiseren regelmatig leuke activiteiten. Liever online chatten met iemand? Dat kan ook!

Hoeveel kost dat?

OverKop is gratis! #awesome

Hoe kan ik dit aanvragen?

Je hoeft helemaal niets aan te vragen! Je kan binnenlopen wanneer je wil. Check hier de openingsuren. 

Wat is Teleblok?

Als jonge mantelzorger kan studeren soms een echte uitdaging zijn. Je kan moeite hebben om een goede en haalbare planning te maken, concentratieproblemen ondervinden, je niet gemotiveerd voelen en ga zo maar voort. Hier kan Teleblok helpen! Zij bieden antwoord op thema's als afleiding, black-out, concentratie, faalangst, studiemethode, ontspanning, perfectionisme, planning, stress, etc. 

 

Kortom, goed voor elke student maar zeker voor studerende jonge mantelzorgers! 

Verder is er ook een chat waar een luisterend oor klaarstaat. 

Hoeveel kost dat?

Alle info is gratis. De chat ook!

Waar moet ik zijn?

Simpel, klik hier :).

Awel
Wat is Awel?

Awel zal je waarschijnlijk al weleens gehoord hebben op de TV of radio!

Awel is dé telefonische en online hulplijn voor kinderen en jongeren. Er zal altijd iemand klaar staan om naar je te luisteren en je eventueel tips en tricks te geven :)!

Hoeveel kost dat?

Awel is gratis! Whoop whoop!

Hoe kan ik dit aanvragen?

Je hoeft helemaal niets aan te vragen! Je kan direct beginnen mailen, chatten of telefoneren. Wat jij het liefst hebt. 

Missing You
Wat is Missing You?

Missing You is een bijzonder mooi initiatief voor kinderen , jongeren en jongvolwassen die een bijzonder iemand zijn verloren. 

 

Op de website van Missing You kan je heel wat zaken vinden die jou kunnen helpen om om te gaan met jouw verlies. Neem zeker een kijkje en weet dat je altijd bij Missing You terecht kan wanneer je met vragen blijft zitten. Daarnaast organiseert Missing You ook heel wat activiteiten met kinderen en jongeren die ook een naaste hebben verloren. 

Hoeveel kost dat?

De activiteiten van Missing You zijn gratis. 

Hoe kan ik dit aanvragen?

Je kan hier eens een kijkje nemen naar hun aanbod. 

CLB
Wat is het CLB?

Als jonge mantelzorger kan het op school best lastig zijn. Bijvoorbeeld dat je taken niet op tijd klaar krijgt, je niet genoeg tijd hebt om te leren of je moeilijk kan concentreren doordat je je zorgen maakt. Als deze problemen graag eens wil bespreken en kijken of er een oplossing bestaat, kan je langsgaan bij het CLB (Centrum voor Leerlingen Begeleiding). 

Hoeveel kost dat?

Het CLB is gratis, elke school is aan een CLB gekoppeld. 

Hoe kan ik dit aanvragen?

Op de website van je school staat het CLB gelinkt. Of je kan in deze lijst op zoek gaan. 

Liever anoniem je vraag stellen? Het CLB heeft ook een anonieme chat! Klik hier!

Wat is het WATWAT?

Op WATWAT vind je no-nonsense voor jongeren. WAT WAT is een platform van meer dan 70 organisaties die jongeren willen informeren en toeleiden naar advies of hulp. Ook jonge mantelzorgers kunnen er info vinden onder de tag 'thuis mee zorgen'.  Maar ook onder 'ouders met psychische-problemen'. Must-reads als je het ons vraagt!

Hoeveel kost dat?

Alle info op WATWAT is volledig gratis. 

Waar moet ik zijn?

Easy peasy, klik hier.

Wat is het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg?

Het kan best lastig zijn voor jou of je ouder(s) om de juiste informatie rond ondersteuning, mantelzorg, tegemoetkomingen, etc. te vinden! 

Daarom heeft de Vlaamse Overheid mantelzorgers.be opgericht waar je alle (echt ALLE!) informatie en knowhow kan vinden die je nodig hebt. Zo moet je niet het hele internet afzoeken of doorploeteren. 

Hoeveel kost dat?

Alle informatie die te vinden is op het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg is gratis. ​

Hulp aanvragen?
Het Vlaams Expertisepunt dient als wegwijzer die op één plaats contactgegevens heeft klaarstaan om hulp (in het huishouden, financiën, ..) aan te vragen. Hen kan je dus niet contacteren om een probleem thuis op te lossen, ze kunnen je wel via mail doorverwijzen naar de juiste organisatie.

bottom of page