top of page

Tips & Tricksss.

Tip 2:

besef dat je niet alleen bent

Tip 1:

zorg voor jezelf

Tip 3:

vraag hulp!

Tip 4:

Praat, praat, praat!

Tip 5:

je bent fantastisch!

Tip 1: Zorg voor jezlef

De grootste uitdaging blijft zorgen voor jezelf want met hoeveel liefde en zorg je je gezinslid ook ondersteunt, JIJ verdient ook aandacht van jezelf.

 

Vaak zijn hele dagen gevuld met taakjes, huiswerk, je zorgen maken, ... Hierdoor kan het aanvoelen dat je de verbinding met jezelf verliest, té veel in je hoofd zit en je je lichamelijk en/of mentaal niet lekker voelt. Dit zijn tekenen dat je niet genoeg tijd neemt voor jezelf. 

Een paar momenten per dag doen wat jou gelukkig, maakt is ontzettend belangrijk! Schilder, teken, zing, plak post-its op je bureau met leuke quotes, ..

Door je gedachten om te zetten in beweging zoals dans, lopen, papieren verscheuren, stokjes breken, ... krijgen al je gevoelens en zorgen de kans om eruit te komen. Hierdoor ga je minder in je hoofd zitten en helderder kunnen nadenken. 

🙌🏻🙌🏻🙌🏻

Schermafbeelding 2019-07-05 om 16.44.16_

@annaxlovee 

Tip 2: besef dat je niet alleen bent

Als jonge mantelzorger kan je je soms erg alleen voelen. Alsof jij de enige bent die zo'n dingen meemaakt. Dat zijn allemaal normale gedachten en gevoelens. Het is een uitzonderlijk situatie, maar je moet weten dat je niet alleen bent. Dit weten kan een opluchting zijn :).

Voorzichtige schattingen tonen aan dat zo'n 20.000 - 40.000 (!) kinderen/jongeren jonge mantelzorger zijn. 

Schermafbeelding 2019-07-04 om 14.35.57.

@thoughtcatalog

Tip 3: vraag hulp

"Hulp vragen maakt je zwak of egoïstisch." Zo'n gedachten of uitspraken zijn niet waar. Het is een teken van sterkte. Erkennen dat je hulp nodig hebt, is de eerste stap richting een beter gevoel én zelfliefde. Het is essentieel want niemand kan het alleen. 

Verder is het ook belangrijk te begrijpen dat de persoon waarvoor jij zorgt, de zorg voor jou niet optimaal kan invullen.. Je gaat merken dat deze uitdagingen op sommige dagen makkelijker dan op andere te vervullen zijn. Dit is een heel normaal iets! Op dagen dat het minder gaat, is het oké om je slecht te voelen.

Vraag hulp aan je ouder(s), leerkracht, familie en/of vrienden! Verder is het je recht om neen te zeggen. Het is een onderdeel van je grenzen die er simpelweg moeten zijn..  

PS: we weten dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan!

Schermafbeelding 2019-07-04 om 14.31.43.

@morganharpernichols

Tip 4: praat, praat, praat!

Het mooiste wat je jezelf kan cadeau geven is erover praten. Praten werkt! Het zorgt ervoor dat je gedachten niet blijven rondspoken in je gedachtenwereld waar ze kunnen opstapelen tot een pakje frustratie, verdriet of boosheid. Dat pakje wordt groter en groter tot het ontploft en het emmertje als het ware overloopt. Regelmatig over je zorgen, verdriet en frustratie praten zorgt dat dat pakje niet de kans krijgt om groter te worden. 

Heb je niemand waar je jouw zorgen aan kan of wil vertellen? Dat kan! Daarom hebben we Verhalen. opgericht waar je anoniem je verhaal kwijt kan! 

Schermafbeelding 2019-07-05 om 16.35.13.

@pinterest

Tip 5: je bent fantastisch! 

Soms kan het voelen alsof je onzichtbaar bent of wat je doet nergens erkend wordt. Misschien denk je zelfs dat wat je doet "gewoon helpen" is. Daarom is het belangrijk om jezelf regelmatig een compliment te geven of een leuke quote op te hangen! Wat je doet is allesbehalve makkelijk. 

De weg van een jonge mantelzorger is er één met vele bulten, putten en omleidingen die uiteindelijk leidt naar een mooier, waardevoller bestaan. Voor de rest van je leven draag je ervaringen en levenslessen met je mee, die maar weinig mensen bezitten.. 

Je bent fantastisch! <3 

Schermafbeelding 2019-07-05 om 16.42.37.

@jenessawait

Tricksss!!

Schermafbeelding 2019-07-20 om 10.25.19.

Vind je alles wat we hierboven geschreven hebben wat complex? Géén nood! We hebben een oefenboekje gemaakt waar er makkelijke oefenblaadjes instaan. Downloaden is volledig vrijblijvend én veilig. 

Klik hier :)

bottom of page