top of page

Ben ik een jonge mantelzorger?

Neem je veel verantwoordelijkheid op en/of maak je je veel zorgen over iemand? Misschien vraag je je af of je een jonge mantelzorger bent. Maar wat betekent dat eigenlijk? En wat kan je doen als je je erin herkend? 

​

Wanneer ben je een jonge mantelzorger?

Een jonge mantelzorger is een kind of jongere (-25 jaar) die zorgt voor iemand in zijn/haar/hun omgeving met (één of meerdere uit de lijst):

  • een chronische of langdurige ziekte

  • een beperking

  • mentale problemen

  • verslaving
     

Misschien zorg je voor je ouder die een beperking heeft, of help je je broer die autisme heeft, of ga je helpen bij een vriend(in) die kanker heeft. De persoon waarvoor je zorgt, kan iedereen zijn. Het belangrijkste is dat je er een band mee hebt en er niet voor betaald wordt.

​

Soms merk je niet eens dat je een mantelzorger bent, omdat het gewoon voelt als 'normaal' om te helpen.​

 

Jonge mantelzorgers aan het woord

Sarah (15 jaar): "Ik zorg al een paar jaar mee voor mijn broer die autisme heeft. Soms voel ik me schuldig als ik met vrienden afspreek, omdat ik denk dat ik thuis had moeten helpen en er voor hem moet zijn. Pas toen ik over jonge mantelzorgers hoorde, besefte ik dat ik er ook één ben."

​

Ali (17 jaar): "Ik vond het lastig om over mijn situatie te praten, omdat ik me schaamde dat mijn vader verslaafd is. Toen ik andere jonge mantelzorgers ontmoette, merkte ik dat zij begrepen hoe ik me voelde. Het heeft me enorm geholpen."

 

Daan (19 jaar): "Ik zorg voor mijn oma die dementie heeft. Soms voelt het als te veel. Sinds een jaar heb ik heb geleerd om tijd voor mezelf te nemen. Muziek luisteren en 'nee' zeggen helpt me om te ontspannen zodat ik niet over mijn grenzen ga."

 

Yusuf (10 jaar): "Mijn mama heeft een depressie en ik help haar vaak met kleine klusjes in huis en zorg mee voor mijn zusje. Soms is het zwaar, maar ik wist niet dat ik een jonge mantelzorger was. Nu begrijp ik beter waarom ik soms moe ben en dat het oké is om hulp te vragen."
 

Je bent niet alleen

Het kan zwaar zijn om te zorgen voor iemand anders, zeker als je nog jong bent. Je voelt je misschien anders en alleen in jouw zorgen. Weet dat 1 op 5 kinderen en jongeren jonge mantelzorger zijn. Je bent dus nooit alleen, al kan het wel zo voelen.​​

Maar… iedereen helpt toch in het huishouden?

Dat klopt!

 

Het verschil kan je zien in de intensiteit van de taakjes en de mate van verantwoordelijkheid. Als de jonge mantelzorger het niet doet, wordt het simpelweg niet gedaan. De taakjes en verantwoordelijkheden passen niet bij hun ontwikkeling of leeftijd. Let op, ook dit verschilt per jonge mantelzorger!

Nog niet zeker? Stuur ons een berichtje. 

Gevolgen en uitdagingen

+

+ vroeg zelfstandig

+ meer levenswijsheid en ervaring

+ meer begrip naar anderen 

+ je kan omgaan met financiële zaken, huishouden, medicatie

+ groot relativeringsvermogen

-

- overbelast, piekeren, gespannen

- verdriet, woede

- overbezorgd

- onzeker toekomstperspectief 

- je té verantwoordelijk voelen

- minder tijd voor school en vrije tijd. 

​

Schermafbeelding 2019-07-20 om 10.25.19.

Kom tips, tricks en oefeningen te weten in ons ik-voel-me-beter-oefenboekje

​

Volledig gratis, anoniem, veilig en leuk :). 

ps: klik op het boekje om te downloaden! 

bottom of page