top of page

Kleuteronderwijs.

Wist je dat ook kleuters jonge mantelzorger kunnen zijn? Medicatie halen, een zus met ASS troosten, boterhammen smeren, etc. Onder het motto: "Elk kind kan morgen een jonge mantelzorger worden door een slag van het lot.”, willen we met het project ‘Pip & Olli - jonge mantelzorg op school’, jonge mantelzorg kenbaar maken op kleuterscholen met een sensibiliseringspakket.

Als school speel je een belangrijke rol in het welzijn van kinderen. Het thema 'jonge mantelzorg' introduceren, kan dan ook een opening zijn om jonge mantelzorgers te identificeren, erover te praten en het empathisch vermogen van medeleerlingen aan te spreken. 

Het verhaal gaat over Pip, een jonge mantelzorger. Pip en Olli gaan samen naar een school die diep in het bos ligt waar ze wonen. Op een dag komt Pip triest toe op school. Olli weet niet wat er is blijft zoeken totdat Pip plots zegt: " Ik ben moe door wat ik thuis moet doen." Vegen, de afwas doen, boterhammen smeren, ... behoren tot het takenpakket. Olli gaat samen met Pip op zoek naar een oplossing en die vinden ze. Ze besluiten om naar Juf Kik te gaan en hulp te vragen.

Het pakket is vanaf april beschikbaar :). Dit project zou niet mogelijk zijn geweest zonder de onmisbare steun van Cera. Heb je zelf ook een project dat steun nodig heeft? Neem zeker een kijkje op hun pagina

Zo ziet het eruit

We werken samen met illustrator Julie Vervloesem om het pakket te ontwerpen volgens de visuele voorkeuren van een kind van 2.5 tot 5 jaar. Enkele krachtlijnen waren:

  • zachte kleuren

  • duidelijke emotionele uitdrukkingen

  • natuurlijke setting (stimulans voor fantasie)

  • Gender Neutrality

  • duidelijke scènes die betrekking hebben op jonge mantelzorgers

 

De bovengenoemde genderneutraliteit was een belangrijke vereiste gezien ‘zorgen voor..’ meer dan eens wordt gezien als een typisch vrouwelijk kenmerk. We willen dan ook deze genderstereotypering ontkrachten door dieren te gebruiken. Ook in de verhaallijn verkiezen we genderneutrale voornaamwoorden. Teneinde dat zowel jongens als meisjes zich kunnen identificeren met de verhaallijn en aldus ook als jonge mantelzorger.

Inhoud pakket

  • Boek ‘Pip & Olli - jonge mantelzorg op school’

  • Handpop → Pip, de jonge mantelzorger in het verhaal

  • Handleiding met uitbreidingsoefeningen

  • memoryspel

Kostprijs

​Gezien de urgentie van sensibilisering en mobilisering van het thema in scholen, kiezen we ervoor om het aanbod gratis beschikbaar te stellen. We nemen jaarlijks met jouw als leerkracht of directeur contact op om een korte vragenlijst in te vullen.

Aanvragen

Wat leuk dat je het pakket wil aanvragen, daar zijn we heel blij mee! Geef je e-mailadres hieronder in en we contacteren je wanneer het pakket beschikbaar is.

Bedankt voor de inzending! :)

Logo_cera_baseline_NL.png
bottom of page